Segítsünk Tímeán, hogy éljen!
Csendes Napok a Bethlen Kollégiumban

 

December 16-17 között idén is Csendes Napokat rendeztek a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumban. Ezúttal az ünnepi hangulatot nemes cél is fokozta, a diákok és tanárok gyűjtést kezdeményeztek, ajándékokat készítettek és bocsátottak vásárba, hogy segítsünk iskolánk egyik volt diákján, akinek életét csak összefogással menthetjük meg.

Vita Tímea, becenevén Picike, Szászrégenből érkezett a Bethlen Gábor Kollégiumba, ahol a református tagozat diákja volt. Jelenleg 22 éves főiskolás Marosvásáhelyen. 2008 június 2.-án este hirtelen rosszul lett, szíve percenként 210-et vert, ventrikuláris tachycardiával utalták be a SMURD sürgősségi osztályára, szerencsére sikerült stabilizálni a szívverését. Átvitték a marosvásárhelyi megyei korház kardiológia és szívátültetés osztályára, ahol megállapították a diagnózist: szívtágulat (idiopátiás dilalatív kardiomiopátia), súlyos szívelégtelenség (NYHA II/III), veleszületett vérszegénység (thalassemia), másodlagos szívritmus és ingerületvezetési zavarok. Csak a szívátültetés segíthet rajta, de addig cardiovertert kell beültetni a mellkasába. A műtétek hozzávetőleg 200.000 euróba fognak kerülni. Ezt az óriási összeget Tímea családja nem tudja előteremteni, ezért fordult anyagi segítségért az interneten keresztül (elérhetőség és bankkontók a www.vitatimea.ro címen találhatók).

Esete nagyon elszomorította azokat, akik ismerik, de azokat is, akik csak a segélykérő felhívást olvasták. A Csendes Napok szervezői és az iskola igazgatósága elhatározta, hogy a rendezvényt Tímeának dedikálják. Soha nem látott sürgés-forgás kerítette hatalmába december 16-án az iskolát, a diákság apraja-nagyja csapatokba verődve készített karácsonyfa díszeket, adventi koszorúkat, üdvözlőlapokat, mézeskalácsot és egyéb ajándéktárgyakat, amelyeket a másnapi vásárban értékesítettek. December 17-én közös áhítat után kezdődött a nagyvásár, alig lehetett utat törni a nagy tömegben. Mindenki lelkesen ajánlotta a termékét és mindenki vásárolt. Számos a diákok által készített portéka került az asztalokra, nehéz volt választani.

A vásár után következett az ünnepi műsor csúcspontja, a budapesti Cantores eclesiae fúvós együttes koncertje. A Díszteremben összegyűlt fiatal közönséget valósággal elbűvölte a szokatlan muzsika. Klasszikus darabok mellett feldolgozások tarkították a műsort, amely hirtelen bohózattá alakult, a közönség vidítására. A vége felé megint komolyra váltottak, vezetőjük bemutatta a hangszereket és elmagyarázta működésüket. Megtudhattuk miben különbözik a trombita a harsonától és azt is, hogy miért a tuba a legrangosabb hangszer.

Délután a diákok léptek fel a Díszterem színpadán. Előbb a kilencedikesek mutatták be Jézus születését, majd az iskola kórusa és régizene együttese énekelt karácsonyi dalokat. Mindkét előadáson körbejárt a persely és gyűlt a pénz. A Csendes Napok műsorát este a Nagyenyedi Református Egyházmegye kórusa zárta, a kollégium tanári termében. Megható volt a szeretet közösségi megnyilvánulása és az adakozó kézség. Másnap örömmel könyveltük el, hogy két nap alatt sikerült összegyűjteni majdnem 9000 új lejt. A gyűjtés nem ért véget, a kollégium honlapján marad a felhívás, reménykedünk, hogy sok véndiákunk próbál segíteni!

Tímea is visszajelzett, így ír magáról: „Jelenleg gyógyszeres kezelés alatt állok, emiatt kába és fáradékony vagyok. Ennek ellenére sikerült megőriznem mosolyom, hitem. Bizakodóan, bátran szállok harcba. Köszönöm mindenkinek az anyagi támogatását, a jó szavakat, a biztatást, az együttérzést... Sokat segít!”

Dvorácsek Ágoston

képek

 

Error: Unable to read footer file.