Szeretjük ezt a napot...

 

Fehér – Nehéz újat írni egy 375 éve ismétlődő ünnepségről. Nagyenyeden zúg a harang, virágdíszben az iskola, könnyesek a szemek, amikor újabb és újabb diáksereg rózsaszirmokon lépkedve vonul fel a tornakertbe, elbúcsúzni az otthont adó iskolától.

Idén az eső megakadályozta a tornakerti ünnepséget. 2006 végzős diákjai a nagyenyedi várba “ballagtak” át, hogy a református templomban búcsúzzanak el a Kollégiumtól. Ez alkalommal a Vártemplom kicsinek bizonyult: 109 fiatal – 99 középiskolás és 10 főiskolai hallgató – hagyta el az iskolát, mely felnőtté válásuk tanúja volt, ahol felkészülhettek a továbbiakra s ahonnan útravalóul szép szavak és bölcs intések maradtak.


A Vártemplom kicsinek bizonyult

 “Mindennél fontosabb kötelességünk, hogy megtaláljuk a feladatunkat és azt el is végezzük” – hangsúlyozta Kónya Mária aligazgató. A XII. osztályosok nevében László Szabolcs búcsúzott őszinte szóval, Kányádi Sándor versével köszönt el Pálossy Zsuzsa, az évfolyam örök szavalója. A XI. osztályok nevében Bodor Andrea mondott beszédet: “az iskola kapui továbbra is nyitva állnak... Ha szíved töröd össze újra, akkor is vissza kell jönnöd!” – szólt az üzenet. A főiskolásokat Toma Erika hallgató már a tanító hangján búcsúztatta. Őket szeptemberben remélhetőleg egy másik iskola csengője fogja szólítani.

A Bethlen-induló eléneklése után Szőcs Ildikó igazgató külön értékelt minden osztályt. “Nehéz az elválás, hiszen tanárok-diákok kölcsönösen mély nyomot hagynak egymás lelkében” – mondta. Ugyanakkor elbúcsúztatta az iskola három nyugdíjba vonuló tanárát: Letanovszky Annamáriát, Fórika Évát és Simonffy Emíliát. Végül kiosztották az iskola különdíjait, idén több mint 30 diák részesült a 20 különdíj valamelyikébe.  Az osztályelsők is átvették jutalmukat, a felolvasott eredmények jelzik az iskola valódi értékét.

Az igazgató asszony búcsúszavai: “szeresd a pillanatot, amikor minden rendben van”. Szeretjük a mai napot és reméljük, hogy szerethetjük még a sok rákövetkező napot s évet is.

Takács Ildikó

 

Error: Unable to read footer file.