GULYÁSFŐZŐ VERSENY A TORNAKERTBEN

 (Egy hagyomány felélesztése Nagyenyeden)

 

 

            Ápr. 29 - én a megyei RMDSz és a Bethlen Gábor Kollégium közös rendezvényeként immár harmadszor szervezték meg a gulyásfőző versenyt. Úgy tűnik a sikeres rendezvénnyel 2004 től a régi holtmarosi majálisok hangulata, elevenedik meg. Az idei összejövetelt színesítette a Tamó Gyula Közművelődési Egyesület Tordaszentlászlói Önkéntes Fúvószenekarának a jelenléte. Élénk piros színű mutatós egyenruhájukban a sok erdélyi és külföldi előadásokat megjárt együttes, hangulatos térzenével szórakoztatta a verseny résztvevőit és az érdeklődőket. Köztük üdvözölhettük Tamás Balta Istvánt az erdélyi Gasztronómiai és Cukrász Egyesület egyik alapító tagját egyébként tordaszentlászlói vendéglátó szakembert is, aki Dr. Csávossy György íróval és Pap Anna kollégiumi admimnisztrátorral együt alkották meg a zsűrit.

           Fél 11 órakor gyúltak ki a tüzek a bográcsok alatt. A szépülő időben Rácz Levente megyei  RMDSz elnök nyitotta meg a szórakoztató rendezvényt és jó kóstolást kívánt a kötetlen együttlét alkalmával. 9 csapat kezdte meg a főzést, amit a sétálgató, tereferélő részvevők kommentálásokkal és szaktanácsokkal segítettek. Kóstolni ekkor még csak a szakácsoknak lehetett, de előkészítőnek bőven ürültek  a jó enyedi nedűvel teli poharak és evvel párhuzamosan élénkült a beszélgetések és véleménynyilvánítások menete.

            Felkerekedtem és meglátogattam a "Szülők és fagyűrűk" nevű csapatot Szőcs Ferenc,  Ferencz Gábor és felesége Márta valamint Maxim Botond és Enikő már rotyogó, gulyását. Elmondták, hogy friss torockói vízzel és krumplival indultak a startnál, az ízesítést viszont magyaroroszági ízesítőkkel végezték. Akkor még dobogós helyre pályáztak de aztán csak dicséret lett belőle a szép tálalásért.

            Jó két - három óra múltán végetért a " gigászi küzdelem," a tornakert pedig tele lett ínycsiklandozó illatokkal. Szerencsére a szép idő kitartott és a tekintélyes zsűri végigjárhatta

 a 9 csapatot. Mindenhol kóstoltak és hozzá finom enyedi bort ittak. Először igen hallgatagon végezték feladatukat, de aztán néhány pohár bor után mind jobban belejöttek az értékelésbe: " szép a tálalás de az íze is jó volt, lehangoltan és szomorúan megyünk tovább, az olimpián is a részvétel a fontos" stb.

           Az értékelésnél Tamás Balta István zsűrielnök kiemelte, hogy nem a sorrend, hanem a hagyomány ápolása a fontos. I. díjat kapott a Mari konyha csapata ( Varga Mária és fia ) II díj Nyugati Jelen csapata ( Takács Ildikó, Bíró András és Erzsébet ) III. díj diákok ( Nagy Alpár, Mária és társaik ) A szimbolikus ajándékok mellett többen kaptak dicséretet a szép terítésért és a jó borokért, valamint a rendhagyó ízletes kolbászos megoldásért.

            Asztalok mellett a friss finom gulyás és a jó borok fogyasztása közben, tovább folyt a szabadtéri mulatozás, hiszen a bográcsok tartalmából mindenki részesülhetett.

           

            2006 ápr. 30                                                           Bakó Botond                 

 

Error: Unable to read footer file.