PÁPAI PÁRIZ FERENC – PÁLYÁZAT

A 2006-2007-es tanévben a Budapesten élő dr. Szőcs Gyula orvos (akit Nagyenyedhez családi szálak kötnek) javaslatára hírdette meg a Bethlen Gábor Alapítvány az első Pápai Páriz Ferenc pályázatot olyan céllal, hogy a diákok tudományos munkáját ösztönözze, Nagyenyed szellemi és kulturális értékeit, múltját feleleveníttesse.  A pályázat kiírója és anyagi támogatója, Szőcs Gyula 300 000 forintot ajánlott fel a legjobb pályázatírók díjazása céljából.

            Az irodalmi és történelmi tárgyú diákdolgozatok két témakörben íródtak:

  1. Nagyenyed és környéke XIX. századi történetének feldolgozása, különös tekintettel az 1848/1849-es eseményekre
  2. Egy nagyenyedi XIX. századi református vagy katolikus egyházi vezető élete, munkássága.

A meghirdetett témakörökben nyolc diákdolgozat keletkezett, melyek értékelését négytagú szakemberekből álló bizottság végezte ( dr. Egyed Emese – a BBTE irodalom tanszékének vezetője, Nagy Róbert – a BBTE történész tanára, Popa Tibor – lelkész és Dr. Szőcs Gyula – a pályázat kiírója).  A diákdolgozatok közül négy foglalkozott a nagyenyedi 1848-1849-es eseményekkel, négy pedig  Enyedddel kapcsolatos egyéniségek ( Szász Domokos, Szász Károly, Hermányi Dienes József, Geleji Katona István) életét és munkásságát méltatta. Eredményhirdetésre 2007. március 15-én ünnepélyes keretek között került sor. Legsikerültebbnek Szabó Emília XII.C. osztályos diáklány dolgozata bizonyult, amely Szemrjai Szász Károly életéről és munkásságáról szól. II. Díjat Szabó Koppány XII.A osztályos diák nyerte Emlékezzünk, hogy életben maradjunk című dolgozatával, a III. Díj pedig Ferencz Gábor XII.D osztályos diákot illette, aki Geleji Katona István életét és munkásságát mutatta be. A díjakat dr. Szőcs Gyula személyesen nyújtotta át, kiemelve a diáktudományos munka jelentőségét, értékelve az iskola tanulóinak értékes munkáját, ötletes jeligeválasztását.

Reméljük: az ő sikerükön mások is felbuzdulnak, s a jövőben még több értékes diákdolgozatot olvashatunk 

      A Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma és a Kollégium vezetősége, tantestülete ezúton is köszöni dr. Szőcs Gyula önzetlen adományát.

képek

Error: Unable to read footer file.